Hae tästä blogista

lauantai 3. helmikuuta 2018

Thessalian satuja

Oitan ja Pelionin vuorten rinteillä asui muinoin keutaurien roteva, mutta hiisimäisen hurja ja raaka heimo. Kun lähellä asuva Lapithein ruthinas Peirithoos ja Hippodameia juhlivat häitään, niihin kutsuttiin vieraiksi myös kentaurien ruhtinaita. Hääilo katosi kuin tuhka tuuleen, kun juopunut kentauri Eurytion yritti väkisin raastaa morsianta ja muutkin kentaurit tekivät väkivaltaa Lapithein naisväelle. Syntyi verinen tappelu, jossa kummaltakin puolelta kaatui paljon väkeä – Lapitheilta muun muassa sankasi Kaineus. Viholliset survoivat tämän kivien ja pölkkyjen alle, alle koska teräase ei pystynyt vahingoittamaan tätä.

Theseus ja Nestor taistelivat Lapithein puolella. Lopulta kentaurit joutuivat häviölle, ja heidät karkotettiin asuinsijoiltaan. Alhaisen aistillisten kentaurien joukosta löytyi sentään yksi jaloluonteinen mies, viisas lääkintätaitoinen Cheiron, kaikkein hurskain ja oikeamielisen kentaureista. Hänen oppilainaan olivat monet sankarit: Iason, Kastor, Polydeikes, Achilleus ynnä muut. Kun hänen oli pakko paeta kansansa mukana, hän lähti Malean niemelle. Siellä hänen ystävänsä Herakles ampui häntä vahingossa myrkkynuolella. Silloin kentauri luopui kuolemattomuudestaan Prometheusin eduksi.

Peirithoos teki vielä monta urotekoa. Rohkein kaikista oli se, kun hän yritti ryöstää Persefonen manalasta. Mutta se ei onnistunut, vaan urho jäi sinne tielle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti