Hae tästä blogista

tiistai 30. tammikuuta 2018

Reseptejä 1950-luvulta

Metsälinnunpaisti

1 teeri tai metso
100 – 200 grammaa silavaa
1 ruokalusikallinen suolaa
1 ruokalusikallinen vehnäjauhoja
¾ litraa maitoa
Kastike:
2 desilitraa kermaa
mustaherukkahyytelöä tai – hilloa

Puhdistettu lintu sidotaan. Silava leikataan ohuiksi viipaleiksi, joita painellaan hieman käsin. Lintu peitetään silavaviipaleilla ja sidotaan vielä sieltä täältä, jotta silava pysyisi paikoillaan. Sydän, kivipiira ja ruskistettu maksa kiehautetaan maidossa. Lintu pannaan ruskistumaan kuumaan pataan, suola ja jauhot ripotellaan ruskistuneelle pinnalle ja lintua valellaan paistamisen aikana kiehuvalla maidolla.

Kun lintu on kypsä, liemeen vispilöidään kerma ja kastike maustetaan ja siivilöidään. Paisti leikataan siten, että siitä ensin irrotetaan siivet ja jalat, mikä jälkeen rintaliha leikataan viipaleiksi. Palat asetellaan paikoilleen, jotta lintu on kokonaisen näköinen tarjolle vietäessä. Tarjotaan herukkahillon tai kasvissalaatin kanssa.


Köyhän hanhi

300 grammaa maksaa
150 grammaa silavaa
600 grammaa perunoita
3 ruokalusikallista vehnäjauhoja
¼ teelusikallista maustepippuria
valkopippuria
2 teelusikallista suolaa
1 sipuli
1 ruokalusikallinen rasvaa
2 kupillista vettä tai lihalientä

Maksa ja silava leikataan ohuiksi viipaleiksi. Perunat kuoritaan ja leikataan viipaleiksi. Maksaviipaleet kastetaan mausteseoksessa. Voideltuun vuokaan ladotaan kerroksittain peruna-, maksa- ja silavaviipaleita (lisämausteeksi ruskistettua sipulia), alimmaksi ja päällimmäiseksi perunaa. Viimeiseksi vuokaan kaadetaan pari kupillista vettä tai lihalientä ja ”hanhi” kypsennetään uunissa, mieluiten peitettynä, jotta pinta ei ruskistuisi liikaa. Köyhän hankea on näet paistettava kauemmin kuin silakkapaistosta, 1 ½ – 2 tuntia.

Huom! Maksapihvin tähteet sopivat erinomaisesti köyhän hanheen, vaikka ne ovatkin ruskistettuja.


Nokkosvanukas

3 ruokalusikallista voita
4 ruokalusikallista vehnäjauhoja
3 kahvikupillista kermamaitoa
4 kananmunaa
suolaa, valkopippuria
350 grammaa nokkosia
(2 kovaksi keitettyä kananmunaa)

Nokkoset huuhdellaan hyvin ja kiehautetaan omassa liemessään suolalla maustettuna kunnes menevät kokoon. Nokkoset silputaan hakkurissa, pannaan uudelleen kasariin ja niistä kiehautetaan pois liika kosteus.

Vanukastaikina: voi ja jauhot kiehautetaan kasarissa, niihin lisätään maito vähitellen. Seos saa kiehua 10 minuuttia eli kunnes se irtoaa kasarin reunoista. Seos jäähdytetään silloin tällöin hämmentäen, ettei siihen muodostu kuorta. Keltuaiset lisätään joukkoon yksitellen seosta hyvin vatkaten. Lisätään nokkoset ja mausteita maun mukaan. Viimeksi sekoitetaan varovasti joukkoon vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun, jauhotettuun rengasvuokaan, jonka päälle sidotaan voipaperi. Vanukas kypsennetään vesihauteessa (noin ¾ tuntia). Vanukasta ei saa keittää liian kauan, ettei siitä tule kuivaa. Se saa olla keittämisen jälkeen vuoassa 5 minuuttia, ja se irrotetaan sitten veitsellä reunoistaan ja kumotaan tarjoiluvadille. Vanukkaan voi koristaa kovaksi keitetyn munan viipaleilla ja tomaattilohkoilla. Vanukkaan kanssa tarjottavaksi sopivat käristetyt korvasienet tai herkkusienet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti