Lydian
lammaspaisti
*
2 kilogrammaa lampaanpaistia
*
1 kynsi valkosipulia
*
1 teelusikallinen hienonnettua inkivääriä
*
1 teelusikallinen sinappijauhetta
*
suolaa, valkopippuria
*
1 kahvikupillinen vahvaa kahvia
*
2 ruokalusikallinen kermaa
*
2 teelusikallista sokeria
*
½ kahvikupillista punaherukkahyytelöä
Hiero
paisti suolalla, valkopippurilla ja hienonnetulla valkosipulilla.
Ripottele pintaan hienonnettua inkivääriä ja sinappijauhetta.
Aseta paisti ristikolla uunipannuun ja paista se miedossa uunissa
kypsäksi. Kaada kahvi, johon on sekoitettu kerma ja sokeri,
paistille ja anna sen hautua vielä noin 15 minuuttia. Valmistele
paistoliemessä vetelän puoleinen kastike, johon sekoitat hyytelön.
Homburgin
kuha
* 1 ½ kilogrammaa kuhaa tai
haukea
* ¾ ruokalusikallista suolaa
* 3 ruokalusikallista voita
* 1 keltuainen
* 6 ruokalusikallista
juustonraastetta
* 3 ruokalusikallista
korppujauhoja
* 3 desilitraa kermamaitoa
* 2 desilitraa hyvää kermaa
Kala leikataan suomustamatta
fileiksi ja nahka poistetaan. Päästä, selkärangasta ja nahkasta
keitetään suolalla, sipulilla ja valkopippurilla maustettua lientä,
jota käytetään paistettaessa kalan valelemiseen. Kalafileet
hierotaan suolalla ja jätetään silleen noin tunniksi. Pitkä
uunipannu voidellaan. Voi ja keltuainen vatkataan ja juustoraaste
sekoitetaan joukkoon. Kalafileet asetetaan uunipannuun nahkapuoli
ylöspäin ja voidellaan voi-juustoseoksella. Pinnalle sirotellaan
korppujauhot. Kalat pannaan kuumaan uuniin, ja kun pinta on tullut
kauniin väriseksi, lisätään uunipannuun kalalientä ja
kermamaito. Kala saa paistua kaikkiaan noin 25 minuuttia. Sitä
valellaan usein pannussa olevalla liemellä. Viimeksi lisätään
pannuun vatkattu kerma, ja kala saa olla vielä uunissa niin kauan
että kerma kuumenee. Kalafileet nostetaan lämmitetylle vadille ja
pannussa oleva kastike siivilöidään päälle. Tarjotaan uusien
perunoiden ja lehtisalaatin kanssa.
Juustokohokas
* 50 grammaa voita
* 40 grammaa vehnäjauhoja
* ¼ litraa maitoa
* ½ ruokalusikallista voita
* suolaa, valkopippuria
* (muskottipähkinää)
* 4 kananmunaa
* 100 grammaa juustoraastetta
Voi sulatetaan kasarissa ja
siihen sekoitetaan vehnäjauhot ja hetken kuluttua voimakkaasti
vatkaten maito, niin saadaan tasainen seos, jonka annetaan kiehua
noin 5 minuuttia sakeaksi kastikkeeksi. Kypsä kastike otetaan
tulelta, maustetaan suolalla, valkopippurilla ja muskotilla sekä
höystetään vielä voilla. Kastike jäähdytetään välillä
hämmentäen, niin ettei pinnalle pääse kehittymään kuorta.
Kananmunista erotetut keltuaiset sekoitetaan kastikkeeseen ja
valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, joka sekoitetaan varovasti
mutta nopeasti yhdessä juustoraasteen kanssa. Valkuainen saa jäädä
ilmaviksi möykyiksi seokseen, joka kaadetaan voideltuun
jauhotettuun, korkealaitaiseen vuokaan. Vuokaa ei saa täyttää kuin
puolilleen, koska kohokas nimensä mukaisesti kohoaa pursuaa muuten
yli äyräiden. Kohokas kypsennetään kohtalaisen kuumassa uunissa
vajaassa puolessa tunnissa. Kohokas on tarjottava heti sen jälkeen
kun se on otettu uunista, sillä se laskeutuu jäähtyessään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti