Hae tästä blogista

lauantai 21. huhtikuuta 2018

Kolme kasvisreseptiä 1950-luvulta

Nokkoskokkareet:

* 2 litraa nokkosia
* 2 ruokalusikallista voita
* 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja
* noin ½ litraa maitoa
* 3 kananmunaa
* ripaus suolaa ja sokeria
* 10 mantelia
* 2 karvasmantelia
* keittämiseen lihalientä tai vihannesten keitinlientä

Nokkoset puhdistetaan, huuhdotaan, kiehautetaan ja hienonnetaan. Voi, jauhot ja kylmä maito sekoitetaan ja kiehautetaan, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää sekä irtoaa kattilan reunoista. Munat lisätään yksitellen koko ajan vatkaten. Nokkoset lisätään hienonnettuina. Maustetaan. Mantelit lisätään hienonnettuina – paitsi karvasmanteli, joka raastetaan. Kahdella veteen kastetulla lusikalla otetaan taikinasta nokareita ja pannaan niistä muutama kerrallaan kiehuvaan veteen tai lihaliemeen. Niitä keitetään, kunnes ne nousevat pinnalle. Nokkoskokkareet tarjotaan kirkkaitten keittojen tai kokonaan paistettujen perunoiden sekä ruskistetun silavan tai makkaran kera.

Kukkakaali riisin tai sienien kera:

* 200 grammaa riisiä
* 2 ruokalusikallista voita
* 1 sipuli
* 1 – 1 ½ litraa kasvisten keitinlientä
* 2 ruokalusikallista raastettua juustoa
* 2 keskikokoista kukkakaalia

Sienikastike:
* 1 – 1 ½ litraa tuoreita tai säilöttyjä sieniä
* 2 ruokalusikallista voita
* 2 desilitraa kermaa
* 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja
* ½ litraa maitoa
* vettä tai kasvisten keitinlientä
* ripaus suolaa ja valkopippuria

Täytetyt tomaatit:
* 3 – 6 tomaattia, sienimuhennosta

Kukkakaali puhdistetaan ja jaetaan neljään osaan. Lohkot laitetaan puoleksi tunniksi etikkaveteen ja keitetään suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.

Sipuli hienonnetaan ja ruskistetaan voissa. Riisit lisätään ja seosta sekoitetaan, kunnes sipulit ovat kauniin kullanruskeita. Tällöin lisätään kukkakaalin keitinvettä ja riisit saavat kiehua noin 20 minuuttia.

Sienet puhdistetaan ja laitetaan kattilaan, jossa on voita. Ne saavat kiehua hiljalleen hetken kannen alla. Kerma lisätään sieniin vähitellen. Puolet sienistä otetaan kattilasta ja loppuihin lisätään maito ja jauhot. Seos saa kiehua sopivan vahvuiseksi. Muhennos maustetaan. Tomaatit halkaistaan ja koverretaan tyhjiksi. Tomaatit täytetään kuumalla muhennoksella ja kuumennetaan uunissa välittömästi ennen tarjoilua.

Suurelle tarjoiluvadille asetetaan ensin keitetyt riisit, sen päälle raastettua juustoa ja kukkakaalilohkot. Sienimuhennos kaadetaan kaiken päälle ja koristellaan vati täytetyillä tomaateilla.


Kevätsalaatti:

* 2 – 3 salaatin päätä
* 1 nippu retiisejä
* 50 grammaa vihreätä kurkkua
* 2 ruokalusikallista hienonnettua ruohosipulia
* 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä
* 1 ruokalusikallinen sitruunamehua

Vihannekset huuhdotaan ja retiisit halkaistaan. Salaatti revitään käsin, samoin retiisin tuoreet lehdet, jotka myös sopii käyttää salaattiin. Kurkku leikataan kuutioiksi. Vihannekset ja mausteet sekä muut aineet sekoitetaan hyvin ja salaatti tarjoillaan heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti