Nokkoskokkareet:
* 2 litraa nokkosia
* 2 ruokalusikallista voita
* 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja
* noin ½ litraa maitoa
* 3 kananmunaa
* ripaus suolaa ja sokeria
* 10 mantelia
* 2 karvasmantelia
* keittämiseen lihalientä tai vihannesten keitinlientä
Nokkoset puhdistetaan, huuhdotaan, kiehautetaan ja hienonnetaan. Voi,
jauhot ja kylmä maito sekoitetaan ja kiehautetaan, kunnes seos on
tasaista ja kiiltävää sekä irtoaa kattilan reunoista. Munat
lisätään yksitellen koko ajan vatkaten. Nokkoset lisätään
hienonnettuina. Maustetaan. Mantelit lisätään hienonnettuina –
paitsi karvasmanteli, joka raastetaan. Kahdella veteen kastetulla
lusikalla otetaan taikinasta nokareita ja pannaan niistä muutama
kerrallaan kiehuvaan veteen tai lihaliemeen. Niitä keitetään,
kunnes ne nousevat pinnalle. Nokkoskokkareet tarjotaan kirkkaitten
keittojen tai kokonaan paistettujen perunoiden sekä ruskistetun
silavan tai makkaran kera.
Kukkakaali riisin
tai sienien kera:
* 200 grammaa riisiä
* 2 ruokalusikallista voita
* 1 sipuli
* 1 – 1 ½ litraa kasvisten keitinlientä
* 2 ruokalusikallista raastettua juustoa
* 2 keskikokoista kukkakaalia
Sienikastike:
* 1 – 1 ½ litraa tuoreita tai säilöttyjä sieniä
* 2 ruokalusikallista voita
* 2 desilitraa kermaa
* 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja
* ½ litraa maitoa
* vettä tai kasvisten keitinlientä
* ripaus suolaa ja valkopippuria
Täytetyt tomaatit:
* 3 – 6 tomaattia, sienimuhennosta
Kukkakaali puhdistetaan ja jaetaan neljään osaan. Lohkot laitetaan
puoleksi tunniksi etikkaveteen ja keitetään suolalla maustetussa
vedessä kypsiksi.
Sipuli hienonnetaan ja ruskistetaan voissa. Riisit lisätään ja
seosta sekoitetaan, kunnes sipulit ovat kauniin kullanruskeita.
Tällöin lisätään kukkakaalin keitinvettä ja riisit saavat
kiehua noin 20 minuuttia.
Sienet puhdistetaan ja laitetaan kattilaan, jossa on voita. Ne saavat
kiehua hiljalleen hetken kannen alla. Kerma lisätään sieniin
vähitellen. Puolet sienistä otetaan kattilasta ja loppuihin
lisätään maito ja jauhot. Seos saa kiehua sopivan vahvuiseksi.
Muhennos maustetaan. Tomaatit halkaistaan ja koverretaan tyhjiksi.
Tomaatit täytetään kuumalla muhennoksella ja kuumennetaan uunissa
välittömästi ennen tarjoilua.
Suurelle tarjoiluvadille asetetaan ensin keitetyt riisit, sen päälle
raastettua juustoa ja kukkakaalilohkot. Sienimuhennos kaadetaan
kaiken päälle ja koristellaan vati täytetyillä tomaateilla.
Kevätsalaatti:
* 2 – 3 salaatin päätä
* 1 nippu retiisejä
* 50 grammaa vihreätä kurkkua
* 2 ruokalusikallista hienonnettua ruohosipulia
* 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä
* 1 ruokalusikallinen sitruunamehua
Vihannekset huuhdotaan ja retiisit halkaistaan. Salaatti revitään
käsin, samoin retiisin tuoreet lehdet, jotka myös sopii käyttää
salaattiin. Kurkku leikataan kuutioiksi. Vihannekset ja mausteet sekä
muut aineet sekoitetaan hyvin ja salaatti tarjoillaan heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti