Metsälinnunpaisti
1
teeri tai metso
100
– 200 grammaa silavaa
1
ruokalusikallinen suolaa
1
ruokalusikallinen vehnäjauhoja
¾
litraa maitoa
Kastike:
2
desilitraa kermaa
mustaherukkahyytelöä
tai – hilloa
Puhdistettu
lintu sidotaan. Silava leikataan ohuiksi viipaleiksi, joita
painellaan hieman käsin. Lintu peitetään silavaviipaleilla ja
sidotaan vielä sieltä täältä, jotta silava pysyisi paikoillaan.
Sydän, kivipiira ja ruskistettu maksa kiehautetaan maidossa. Lintu
pannaan ruskistumaan kuumaan pataan, suola ja jauhot ripotellaan
ruskistuneelle pinnalle ja lintua valellaan paistamisen aikana
kiehuvalla maidolla.
Kun
lintu on kypsä, liemeen vispilöidään kerma ja kastike maustetaan
ja siivilöidään. Paisti leikataan siten, että siitä ensin
irrotetaan siivet ja jalat, mikä jälkeen rintaliha leikataan
viipaleiksi. Palat asetellaan paikoilleen, jotta lintu on kokonaisen
näköinen tarjolle vietäessä. Tarjotaan herukkahillon tai
kasvissalaatin kanssa.
Köyhän
hanhi
300
grammaa maksaa
150
grammaa silavaa
600
grammaa perunoita
3
ruokalusikallista vehnäjauhoja
¼
teelusikallista maustepippuria
valkopippuria
2
teelusikallista suolaa
1
sipuli
1
ruokalusikallinen rasvaa
2
kupillista vettä tai lihalientä
Maksa
ja silava leikataan ohuiksi viipaleiksi. Perunat kuoritaan ja
leikataan viipaleiksi. Maksaviipaleet kastetaan mausteseoksessa.
Voideltuun vuokaan ladotaan kerroksittain peruna-, maksa- ja
silavaviipaleita (lisämausteeksi ruskistettua sipulia), alimmaksi ja
päällimmäiseksi perunaa. Viimeiseksi vuokaan kaadetaan pari
kupillista vettä tai lihalientä ja ”hanhi” kypsennetään
uunissa, mieluiten peitettynä, jotta pinta ei ruskistuisi liikaa.
Köyhän hankea on näet paistettava kauemmin kuin silakkapaistosta,
1 ½ – 2 tuntia.
Huom!
Maksapihvin tähteet sopivat erinomaisesti köyhän hanheen, vaikka
ne ovatkin ruskistettuja.
Nokkosvanukas
3 ruokalusikallista voita
4 ruokalusikallista vehnäjauhoja
3 kahvikupillista kermamaitoa
4 kananmunaa
suolaa, valkopippuria
350 grammaa nokkosia
(2 kovaksi keitettyä kananmunaa)
Nokkoset huuhdellaan hyvin ja
kiehautetaan omassa liemessään suolalla maustettuna kunnes menevät
kokoon. Nokkoset silputaan hakkurissa, pannaan uudelleen kasariin ja
niistä kiehautetaan pois liika kosteus.
Vanukastaikina: voi ja jauhot
kiehautetaan kasarissa, niihin lisätään maito vähitellen. Seos
saa kiehua 10 minuuttia eli kunnes se irtoaa kasarin reunoista. Seos
jäähdytetään silloin tällöin hämmentäen, ettei siihen
muodostu kuorta. Keltuaiset lisätään joukkoon yksitellen seosta
hyvin vatkaten. Lisätään nokkoset ja mausteita maun mukaan.
Viimeksi sekoitetaan varovasti joukkoon vaahdoksi vatkatut
valkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun, jauhotettuun rengasvuokaan,
jonka päälle sidotaan voipaperi. Vanukas kypsennetään
vesihauteessa (noin ¾ tuntia). Vanukasta ei saa keittää liian
kauan, ettei siitä tule kuivaa. Se saa olla keittämisen jälkeen
vuoassa 5 minuuttia, ja se irrotetaan sitten veitsellä reunoistaan
ja kumotaan tarjoiluvadille. Vanukkaan voi koristaa kovaksi keitetyn
munan viipaleilla ja tomaattilohkoilla. Vanukkaan kanssa
tarjottavaksi sopivat käristetyt korvasienet tai herkkusienet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti